Vapauden museo

Tampere | Työväenmuseo Werstas

Vapauden museo kertoo suomalaisen vapauden ja hyvinvoinnin historiasta ja nykypäivästä. Näyttelyssä selviää, miten keisarivallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta kasvoi vauras ja menestyvä hyvinvointivaltio. Historiasta nousevat esiin poliittisten vapauksien, äänioikeuden, sananvapauden ja maksuttoman koulutuksen merkitys maamme kehittymiselle. Suomalainen hyvinvointi on perustunut vapauden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteisiin. Vapauden museo muistuttaa, että vapauteen ei päästä vain säännöistä ja rasitteista irtautumalla vaan vapaa ihminen tarvitsee mahdollisuuden tukeutua yhteiskunnan turvaan.

Esineet, kuvat, videot ja muistitieto avaavat uusia näkökulmia tavallisten ihmisten vapauteen. Vapauden tavoittelu saattaa joskus vaatia kovan hinnan. Punakaartilaisnaisen asepuku ja vankileirien leivänkannikat kertovat vaikeista ajoista yli sata vuotta sitten 1918, kun sisällissota niitti kansaa. Kieltolain aikainen pontikkapannu, 1970-luvun äitiyspakkaus, invamopo ja etelänmatkojen kuva-albumi ilmentävät suomalaisen vapauden iloisempia sävyjä.

Vapauden museo on toiminnallinen ja kannustaa eläytymiseen. Kävijät voivat ikuistaa itsensä vaikkapa osana suurta mielenosoituskulkuetta. Lapsetkin pääsevät laskemaan liukua entisajan päiväkodissa. Vapauden museon sähköisillä äänestyspisteillä on mahdollista ottaa kantaa vapauteen liittyviin kysymyksiin.

Näyttely perustuu Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston ja Kansan Arkiston mittaviin kokoelmiin ja se on toteutettu yhteistyössä työväenliikkeen kanssa.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 8.1.2020–5.1.2021

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–18
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Työväenmuseo Werstas

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Väinö Linnan aukio 8

Postinumero: 

33210

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

0104 209 220

Sähköposti: 

info@tyovaenmuseo.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Järjestäjä: